fbpx


BYDLENÍ | Fondue vařte kolektivně (catering)



Fondue vařte kolektivně  

Nemáte dostatek času vymýšlet složitý catering, a přesto chcete zazářit? S fondue máte úspěch zajištěný, a to i v případě, že jste ještě zatím jen kuchařka začátečnice.

Tradiční sýrové fondue

Chcete-li své hosty poctít pravou švýcarskou tradicí, na „fondy“ si připravte nejméně dva druhy sýra, mouku a kvalitní bílé víno. To jsou základní suroviny pro pořádnou omáčku hustě tekoucí konzistence. Máte-li chuť zapojit více vlastní invence, nebojte se sáhnout po více typech sýrů, různých směsích bylinek a koření, ale opatrně, překombinování surovin většinou ve výsledku nefunguje úplně dobře stejně jako třeba hrudky v omáčce zapříčiněné nesprávným zpracováním sýra. Ten je nutné nastrouhat či nakrájet na miniaturní kousíčky. Do lahodné sýrové omáčky lze namáčet kromě tradičního, na kousky nakrájeného chleba například dobře uvařené brambory, zeleninu či další pochutiny, které patří do seznamu vašich oblíbených potravin, nebo které právě naleznete ve svých domácích zásobách.

Sýrový fondue set Charcoal  od značky Emile Henry

Fondue v pánském stylu

S šířením švýcarské tradice do jiných oblastí a vlivem lokálních podmínek a možností došlo k mnoha obměnám. Tento vývoj jistě ocení milovníci masových pochutin. Můžou poděkovat předkům z Burgundska, kraje červeného vína a kvalitního červeného masa, kde se zrodilo masové fondue. Základem není sýrová omáčka, nýbrž olej a na kousky nakrájené očištěné maso, které si každý podle své chuti osmahne a poté namáčí do různých typů omáček. U tohoto způsobu fondue počítejte s delší dobou přípravy a s vyšším rozpočtem.V pánském stylu



Sladká „fondue“ tečka

Hravost tohoto typu stolování se přenesla také do oblasti dezertů. Velmi oblíbenou variantou je fondue na sladko, které potěší nejen dospělé, ale také ratolesti. Základem je jakýkoli druh čokolády, do níž se namáčí kousky ovoce, vafle, sušenky či jiné cukrovinky. V případě dětského stolování nezapomeňte děti upozornit na nebezpečí popálení a dospělé varujte před vyšším příjmem kalorií! Ale co, fondue na každodenním stolovacím pořádku jistě u nikoho z nás není.Sladké

Z praxe

 

    • na sýrové a čokoládové fondue se spíše hodí keramický kotlík, na masové fondue litinový

 

    • fondue je syté a vydatné, před jeho konzumací doporučujeme nepodávat ani polévku a ani předkrm

 

    • na masové fondue připravte pouze tenké plátky masa a buďte opatrní, rozehřátý tuk „prská“

 

08. 01. 2020
Text: Veronika Motyčková, Foto: archiv redakce

Diskuze 0

bydlenimagazin.cz – interiér





Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Shares
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien
Share via
Copy link
Powered by Social Snap