Černý guláš
Černý guláš
Ingredience + postup
Ingredience:
- hovězí maso (kližka, zadní) … 1ks,
- černé pivo … 1 ks,
- cibule … 4 ks,
- česnek … 4 ks,
- feferonka … 1ks,
- majoránka … 1 ks,
- sladká paprika … 1 lžice,
- chleba (může být i starší),
- olej,
- sůl,
- pepř.

Postup (krok / krokem) …
1) cibuli a česnek oloupeme a nahrubo nakrájíme,
2) na větší kostky si nakrájíme i maso,
3) v kastrolu rozpálíme olej a necháme na něm zezlátnout nakrájenou cibuli a česnek,
4) poté přidáme maso a orestujeme,
5) jakmile se „zatáhne“, osolíme ho, přidáme mletý pepř, majoránku a sladkou mletou papriku a pokrájenou 1 feferonku.
6) promícháme a asi po dvou minutách zalijeme asi 2/3 černého piva,
7) opět promícháme, kastrol přikryjeme, zmírníme příkon tepla a pomalinku dusíme,
Je třeba mít trpělivost, než bude maso měkkém, může to trvat i dvě hodiny.
8) guláš by měl pouze zvolna probublávat,
9) občas zkontrolujeme a podle potřeby podlijeme zbývajícím pivem,
10) když je maso skoro měkké, přidáme nastrouhaný chléb, promícháme a necháme dále dusit,
až se drobečky chleba rozpustí a vznikne krásná hustá tmavá omáčka.
Podáváme:
Doporučená příloha: podáváme s knedlíkem nebo s chlebem.
Poznámka:
Jde asi o 6 až 8 porcí (záleží, pro koho vaříte). Delší doba přípravy může být vyvážena tím, že guláš je ještě lepší druhý den.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |