fbpx


Grilování v zimě, užijte si ho



Příprava jídla na žhavých uhlících na studeném vzduchu se pochopitelně liší od letního, kdy je vše příjemně prohřáto slunečními paprsky. Ale výsledek chutná vždy stejně skvěle, jen je potřeba se podřídit okolním podmínkám.

Jak na zimní grilování?

Budete potřebovat gril s poklopem a pak také špetku trpělivosti. Grilu totiž v chladnějším období trvá déle, než se roztopí.

Důležitá také je příprava grilu. Nejprve důkladně rozpalte gril a z počátku rozhodně nešetřete uhlím. Pokud dáte uhlí málo, gril tepelně vystačí pouze na první várku surovin. Jakmile vidíme, že jeho výkonnost klesá, máme tendenci uhlí přisypat. To je ale další chyba, protože tím vytvoříme jen mix hořících a nehořících uhlíků, které ohřívají nerovnoměrně.

Suroviny pokládejte na gril, až když jsou uhlíky zbarvené bílou vrstvou popela. Ten totiž zabraňuje nechtěnému vznícení odkapávajícího tuku a ukazuje, že uhlí je pořádně rozpálené.
Jakmile gril správně „rozfajrujete“ (ideálně na 180 °C), můžete začít přikládat jídlo. U toho platí, že čím menší kusy, tím lepší – obzvlášť u masa.

Zdroj: archiv redakce

Nepřímé grilování

U grilu s poklopem můžete využít i tzv. nepřímého grilování, kdy se jídlo připravuje mimo přímý zdroj tepla. Teplota v grilu dosáhne kolem 180 °C. V zakrytém grilu horký vzduch obíhá kolem roštu, díky poklopu neuniká a pokrm se prohřívá rovnoměrně. Proto se také nemusí potraviny během grilování obracet.

Tento způsob je vhodný, pokud je nutné potraviny grilovat déle než 25 minut nebo pokud hrozí vysušení či připálení. Ideálně tedy pro neporcované kusy masa, drůbež, ryby.



Zdroj: shutterstock.com

Co dát na gril?

Zatímco v létě dáváme přednost lehkým pokrmům, v zimě si tělo rádi pořádně nafutrujeme kaloriemi. Proto si bez obav dopřejte třeba bůček nebo mastná žebírka. Postáváním v chladu přebytečné kalorie rychle spálíte.

Recept na zimní grilovaná žebra:

  • 240 ml Jack Daniel’s Tennessee whiskey
  • 240 ml kečupu
  • 120 ml hnědého cukru
  • 60 ml octa
  • 15 ml citronové šťávy
  • 10 ml worchesterské omáčky
  • 1 lžíci nastrouhaného česneku
  • ½ čajové lžičky mleté hořčice
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky mletého černého pepře
  • 500 g vepřových žeber

Postup:

  1. Ve středním hrnci důkladně smíchejte veškeré ingredience na marinádu.
  2. Vařte na mírném ohni zhruba 20 minut, často promíchávejte. Směs by měla postupně nabírat na hustotě.
  3. Jakmile bude omáčka krémově hustá, odstraňte ji z plotny a nechte vychladnout.
  4. Potřete čerstvá nebo uzená žebra a vložte na gril. Dobrou chuť.
  5. Omáčku skladujte v chladu ve vzduchotěsné nádobě, tak vám vydrží až 7 dní. Po vyndání z lednice ji před použitím nechte pár minut povolit.
Zdroj: shutterstock.com

Co si obléct na sebe a čím se zahřát uvnitř?

Nezapomeňte se také řádně obléknout, gril sice hřeje, ale dlouhým postáváním kolem můžete prochladnout. Chce to opravdu teplé boty! Naopak se vyvarujte dlouhých šál a šátků, které by vám mohly při obsluhování grilu „bafnout“.

Zahřívat se musíte i zevnitř. K tomu jsou ideální čaje, grog nebo svařák.

Vyzkoušet můžete třeba horký nápoj Fire Štrúdl. Smíchejte 4 cl Jack Daniel’s Fire s horkým jablečným džusem, ozdobte citronem či sušenou skořicí a vychutnejte si zahřívací drink z oblíbené sklenice.

Zdroj: living.cz

Zdroj: living.cz … (článek)





Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Shares
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien
Share via
Copy link
Powered by Social Snap