Guláš s patizony nebo cukety
Guláš s patizony nebo cukety
Ingredience + postup
Ingredience:
- zadní hovězí maso … 300 g,
- vepřové ramínka … 300 g,
- patison nebo cuketa … 300 g,
- tuk … 60 g,
- cibule … 200 g,
- zelená paprika … 1 ks,
- rajčata … 2 ks,
- hladká mouka … 2 lžíce,
- česnek … 2 stroužky,
- mletý kmín … 1/2 lžíce,
- sladká mletá paprika … 1 lžíce,
- kečup … 2 lžíce,
- pepř,
- vývar z kostky bujónu,
- sůl.

Postup (krok / krokem) …
1) nejdříve očistíme cibuli, oloupeme cuketu nebo patison a obojí nakrájíme na hrubé kostky,
2) také opláchnuté a osušené hovězí i vepřové maso pokrájíme na větší kostky,
3) očistíme česnek, zelenou papriku (nakrájíme ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka,
4) v kastrolu rozpálíme tuk (olej, sádlo), osmažíme na něm cibuli, přidáme hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách,
5) zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a také osmažíme,
6) když je vepřové maso téměř měkké, rozprášíme na ně hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme osmahnout,
7) v tomto okamžiku přidáváme nakrájené patisony nebo cuketu, přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl,
8) po troškách podléváme vývarem až dosáhneme potřebného množství tekutiny a stále mícháme,
9) necháme chvíli provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a rajčata.
10) dále dusíme na mírném ohni až je maso měkké,
11) je třeba počítat s tím, že přidáním patisonů či cukety do guláše vznikne při stejném množství mouky trochu řidší omáčka,
12) nevyhovuje-li vám to, stačí zaprášit maso větším množstvím mouky.
Podáváme:
Doporučená příloha: podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |