fbpx


Guláš se žampióny a vínem



Guláš se žampióny a vínem

Ingredience + postup

Ingredience:

  • hovězí masa na guláš … 800 g,
  • cibule … 5ks,
  • žampiony … 8 ks,
  • slanina … 50 g,
  • olej … 2 lžíce,
  • červené víno … 200 ml,
  • zakysaná smetana … 100 ml,
  • bujónová kostka … 1ks,
  • bobkové listy … 2 ks,
  • černý pepř … 8 kuliček,
  • nové koření … 6 kuliček,
  • jalovčinek .. 5 ks,
  • sůl,
  • hladká mouka … 2 lžíce,
  • ostrý kečup … 1 lžíce,
  • másla … 50 g,
  • estragonu … 1 lžíce.

Postup (krok / krokem) …

1) maso opláchneme a nakrájíme na gulášové kostky,

2) cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky,

3) stejně nakrájíme i slaninu,

4) v kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a společně s ním rozškvaříme nakrájenou slaninu, na tom osmahneme cibuli a opečeme po všech stranách kostky masa,



5) podlijeme vývarem z kostky bujónu, zamícháme a pod pokličkou dusíme asi 3/4 hodiny,

6) občas zkontrolujeme, aby se nevydusila všechna tekutina a zamícháme,

7) zatím oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky,

8) po uplynutí stanovené doby přidáme všechno koření a sůl a dusíme dál, až se maso změkne a téměř všechna tekutina vysmahne,

9) potom podlijeme vínem (případně horkou vodou) a chvíli dusíme,

10) přidáme zakysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou,

11) na plátky pokrájené žampiony (nebo jiné čerstvé houby) a pomalu povaříme …

Nakonec zamícháme lžíci ostrého kečupu (omáčku obarví), oříšek másla a lžičku estragonu,
ochutnáme a podle potřeby dosolíme.

Podáváme:

Doporučená příloha: podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým, rybízovým nebo višňovým kompotem.

Poznámka:
Nestydíme se podávat tento guláš i další den (pokud něco zůstane). Je ještě lepší.

Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit

Další články o JÍDLE:
Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>>





Radek Rýznar

Mám rád moderní technologie pokud pomáhají lidem. Je vhodné k těmto technologiím přistupovat s nadhledem a zůstat pozorní zda jsou k užitku nebo ne. I na webové stránky se můžeme dívat jako na stroj, který provádí určité postupy podle našich možností a zkušeností.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Shares
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien
Share via
Copy link
Powered by Social Snap