Guláš z divočáka a s jeřabinami
Guláš z divočáka a s jeřabinami
Ingredience + postup
Ingredience:
- masa z divočáka (plec) … 1 kg,
- cibule … 250 g,
- velké stroužky česneku … 6 ks,
- mletá sladká paprika … 2 lžíce,
- pálivá paprika … 1 lžíce,
- kmín drcený … 1 lžíce,
- sádlo … 3 lžíce,
- zavařené jeřabiny … 5 lžic,
- tvrdý chleba … 2 krajíce,
- sůl.

Postup (krok / krokem) …
1) maso nakrájíme na velké (gulášové) kostky,
2) cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky a následně nakrájíme na plátky,
3) v kastrolu rozpálíme sádlo, orestujeme na něm cibuli, přidáme maso a také orestujeme,
4) přisypeme sladkou i pálivou papriku, kmín a prolisovaný česnek,
5) promícháme a zalijeme horkou vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo maso téměř ponořené,
6) uvedeme do varu, potom zmírníme příkon tepla a pomalu pod pokličkou dusíme, až maso
téměř změkne.
7) občas zkontrolujeme, promícháme a je-li třeba, podlijeme,
8) z chleba odstraníme kůrky a nastrouháme ho,
9) přidáme ho do guláše a společně dále dusíme, až se drobečky chleba rozpustí,
10) v této chvíli guláš osolíme a přidáme jeřabinový kompot.
Podáváme:
Doporučená příloha: podáváme s knedlíkem nebo s čerstvým chlebem.
Poznámka:
Kdo nemá rád „ovocnou“ variantu, může jeřabiny vynechat nebo je nahradit na kostičky nakrájenými kyselými okurkami. Pikantnost omáčky lze také zesílit přidáním nakrájené chilli papričky.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |