Guláš z hájovny
Guláš z hájovny
Ingredience + postup
Ingredience:
- zadní hovězí … 0,3 kg,
- vepřové sádlo … 40 g,
- mletý pepř … 0,2 g,
- hladká mouka … 20 g,
- rajčatový protlak … 20 g,
- mletá paprika … 3 g,
- slanina … 60 g,
- pařížský salám … 50 g,
- žampión … 100 g,
- kapie … 60 g,
- cibule … 60 g,
- česnek … 10 g,
- sůl.

Postup (krok / krokem) …
1) hovězí maso očistíme, opláchneme ve vodě a nakrájíme na stejnoměrné kostky,
2) na 2/3 sádla usmažíme cibulku (také asi 2/3) s kmínem dozlatova, přimícháme poloviční dávku papriky a na tento základ vložíme připravené maso,
3) při častém míchání rychle odusíme ve vlastní šťávě,
4) potom přidáme pepř, sůl a rajský protlak a pod pokličkou dusíme do změknutí,
5) přidáváme po částech podle potřeby horkou vodu,
6) když je maso ještě trochu zatuhlé, necháme základ vydusit až do tuku,
7) přidáme mouku, orestujeme asi 5 minut,
8) potom zalijeme horkou vodou tolik, aby omáčka byla řidší,
9) přidáme utřený česnek a necháme zvolna vařit, až je maso úplně měkké.
10) ve zvláštním kastrole zatím rozpustíme zbytek sádla, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, salám (klobásu) a na plátky pokrájené žampióny (nebo jiné houby) a kapie.
11) trochou papriky zasypeme a všechno orestujeme,
12) takto připravenou vložku dáme nakonec do guláše a ještě všechno převaříme.
Podávíme:
Doporučená příloha: podáváme s brambory, knedlíkem nebo chlebem.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |