Gulášek – dlouhá příprava

Gulášek

Ingredience + postup

Ingredience:

  • přední hovězí maso … 500 g,
  • vepřová plecka … 500 g,
  • cibule velká … 4 ks,
  • paprika (i mírně pálivé) … 4 ks,
  • rajčata … 6 ks,
  • česnek … 5 ks,
  • uzený bůček nebo slanina … 200 g,
  • mletý kmín … 1 lžice,
  • červená sladká paprika … 2 lžíce,
  • chilli paprička … 1 ks,
  • sůl,
  • mletý pepř,
  • masový bujón … 1 kostka,
  • olej popř. sádlo.

Postup (krok / krokem) …

Kromě všech potřebných surovin si na tento gulášek rezervujeme především dostatek času, protože příprava trvá poměrně dlouho.

1) nejdříve si připravíme všechny suroviny -uzený bůček nebo slaninu,

2) maso nakrájíme na větší kostky, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno,

3) z paprik odstraníme jádřince, opláchneme je a nakrájíme na proužky,

4) rajčata také opláchneme a nakrájíme na osminky,

5) česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Připravíme si asi 1 l horkého bujónu z kostky,

6) v kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej (stačí asi 2 lžíce), přidáme nakrájený uzený bůček,
česnek a cibuli,

7) orestujeme a přidáme hovězí maso,

8) to také orestujeme, jakmile zhnědne, osolíme ho a posypeme červenou paprikou.

9) vše zalijeme litrem bujónu, kastrol přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme asi hodinu.

10) poté přidáme vepřové maso (tomu stačí ke změknutí kratší doba), mletý kmín a nakrájenou
chilli papričku (nebo špetku chilli koření nebo ½ kávové lžičky mletých chilli papriček
naložených v soli) a mletý pepř.

11) promícháme, opět přikryjeme pokličkou a společně dusíme nejméně další hodinu až hodinu a půl.

12) když je obojí maso měkké, přidáme nakrájená rajčata a papriky a dodusíme.

13) na závěr ochutím majoránkou.

Podáváme:

Doporučená příloha: podáváme s chlebem.

Poznámky:
Na přípravu nám stačí pouze jeden hrnec. Takže lze snadno připravovat třeba na chatě nebo na chalupě. Této situaci také odpovídá množství surovin.
Rozhodně je toho víc, než pro jednu rodinu.

Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit

Další články o JÍDLE:
Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>>


Radek Rýznar

Mám rád moderní technologie pokud pomáhají lidem. Je vhodné k těmto technologiím přistupovat s nadhledem a zůstat pozorní zda jsou k užitku nebo ne. I na webové stránky se můžeme dívat jako na stroj, který provádí určité postupy podle našich možností a zkušeností.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Shares
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien
Share via
Copy link
Powered by Social Snap