fbpx


Krůtí guláš



Krutí guláš

Ingredience + postup

Ingredience:

  • krůtí prsty … 1 kg,
  • cibule … 1 kg,
  • česnek … 2 ks,
  • feferonky … 2ks,
  • bílé paprika … 2ks,
  • vývar … 300 ml,
  • olej (sádlo),
  • sůl,
  • mletý pepř,
  • majoránka (čerstvá nebo sušená)
  • kmín,
  • sladká mletá paprika … 1 lžíce,
  • chléb (mouka, škrobová moučka) na zahuštění

Postup (krok / krokem) …

1) krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky,

2) z paprik a 2 feferonek odstraníme jádřince a nakrájíme na proužky,

3) cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky,

4) v kastrolu rozpálíme tuk a cibule na něm orestujeme,



5) jakmile zesklovatí, přidáme maso a také orestujeme,

6) když se „zatáhne“, přidáme sůl, mletou červenou papriku, mletý pepř, kmín, prolisovaný česnek a nakrájené 2 feferonky,

7) promícháme a zalijeme vývarem,

8) poté zvolna dusíme pod pokličkou,

9) když je maso téměř měkké, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a čerstvou majoránku (pokud přidáváme sušenou, dáváme ji hned s ostatním kořením),

10) šťávu zahustíme buď nastrouhaným starším chlebem či lžičkou škrobové moučky rozmíchané ve troše studené vody, promícháme a ještě chvíli podusíme.

Podáváme:

Doporučená příloha: je čerstvý chléb, rýže, těstoviny.

Tip:
Část masa nahradit větším množstvím papriky nebo kousky orestované cukety (obojí se přidává až na závěr tepelné přípravy, aby se nerozvařilo).

K zahuštění můžeme použít cuketu – tu nakrájíme na hranolky a přidáme k masu hned jakmile se „zatáhne“. Cuketa se během dušení prakticky rozpustí a vytvoří hustší šťávu, takže guláš není již nutné zahušťovat.

Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit

Další články o JÍDLE:
Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>>





Radek Rýznar

Mám rád moderní technologie pokud pomáhají lidem. Je vhodné k těmto technologiím přistupovat s nadhledem a zůstat pozorní zda jsou k užitku nebo ne. I na webové stránky se můžeme dívat jako na stroj, který provádí určité postupy podle našich možností a zkušeností.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Shares
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien
Share via
Copy link
Powered by Social Snap