Krůtí guláš
Krutí guláš
Ingredience + postup
Ingredience:
- krůtí prsty … 1 kg,
- cibule … 1 kg,
- česnek … 2 ks,
- feferonky … 2ks,
- bílé paprika … 2ks,
- vývar … 300 ml,
- olej (sádlo),
- sůl,
- mletý pepř,
- majoránka (čerstvá nebo sušená)
- kmín,
- sladká mletá paprika … 1 lžíce,
- chléb (mouka, škrobová moučka) na zahuštění

Postup (krok / krokem) …
1) krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky,
2) z paprik a 2 feferonek odstraníme jádřince a nakrájíme na proužky,
3) cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky,
4) v kastrolu rozpálíme tuk a cibule na něm orestujeme,
5) jakmile zesklovatí, přidáme maso a také orestujeme,
6) když se „zatáhne“, přidáme sůl, mletou červenou papriku, mletý pepř, kmín, prolisovaný česnek a nakrájené 2 feferonky,
7) promícháme a zalijeme vývarem,
8) poté zvolna dusíme pod pokličkou,
9) když je maso téměř měkké, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a čerstvou majoránku (pokud přidáváme sušenou, dáváme ji hned s ostatním kořením),
10) šťávu zahustíme buď nastrouhaným starším chlebem či lžičkou škrobové moučky rozmíchané ve troše studené vody, promícháme a ještě chvíli podusíme.
Podáváme:
Doporučená příloha: je čerstvý chléb, rýže, těstoviny.
Tip:
Část masa nahradit větším množstvím papriky nebo kousky orestované cukety (obojí se přidává až na závěr tepelné přípravy, aby se nerozvařilo).
K zahuštění můžeme použít cuketu – tu nakrájíme na hranolky a přidáme k masu hned jakmile se „zatáhne“. Cuketa se během dušení prakticky rozpustí a vytvoří hustší šťávu, takže guláš není již nutné zahušťovat.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |