Mexický guláš se sýrem
Mexický guláš se sýrem
Ingredience + postup
Ingredience:
- přední nebo zadní hovězí maso 600g,
- sádlo (nebo olej) … 80 g,
- střední cibule … 2-3 ks,
- mletá sladká paprika … 2 lžičky,
- drcený kmín … 1/2 lžičky,
- majoránka … 1lžička,
- hladká mouka … 2 lžíce,
- stroužek česneku … 2 ks,
- vývaru z kostky bujónu … 1/4 l,
- strouhaný sýr … 100 g,
- kečup … 3 lžíce,
- sůl.

Postup (krok / krokem) …
1) nejdříve si opláchneme a osušíme maso a nakrájíme ho na kostky,
2) potom si oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky,
3) připravíme si vývar, nebo necháme v horké vodě rozpustit kostku „gulášová šťáva“ – připravená tekutina nám bude sloužit na podlévání,
4) v kastrolu necháme rozpálit sádlo (lze použít i olej, ale výsledná chuť je trochu jiná), na něm
osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli,
5) přidáme nakrájené maso a po všech stranách ho orestujeme,
6) potom ho poprášíme hladkou moukou a necháme trochu opražit,
7) přidáme mletou sladkou papriku, sůl, drcený kmín, prolisovaný česnek, vše zamícháme a opět trochu osmahneme,
8) potom za stálého míchání postupně podléváme vývarem až je maso „zatopené“,
9) přidáme majoránku a kečup, promícháme a pod pokličkou necháme maso dusit do změknutí,
10) občas zkontrolujeme, zamícháme, případně přilijeme vývar,
11) když je maso měkké, guláš ochutnáme a případně ochutíme,
12) můžeme přidat i dvě lžíce sterilovaného hrášku, který necháme pouze prohřát,
13) na talíři guláš posypeme nahrubo strouhaným sýrem a případně i na nudličky rozkrájenou šunkou.
Podáváme:
Doporučená příloha: je rýže, knedlík či chléb, hodí se zapít pivem … 🙂 .
P o z n á m k a :
Vzhledem k delší době úpravy masa se vyplatí dělat v papiňáku. Papinův hrnec zavíráme v okamžiku, kdy se maso má dusit a odkryjeme po 35 až 40 minutách.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |