fbpx


Mexický guláš se sýrem



Mexický guláš se sýrem

Ingredience + postup

Ingredience:

  • přední nebo zadní hovězí maso 600g,
  • sádlo (nebo olej) … 80 g,
  • střední cibule … 2-3 ks,
  • mletá sladká paprika … 2 lžičky,
  • drcený kmín … 1/2 lžičky,
  • majoránka … 1lžička,
  • hladká mouka … 2 lžíce,
  • stroužek česneku … 2 ks,
  • vývaru z kostky bujónu … 1/4 l,
  • strouhaný sýr … 100 g,
  • kečup … 3 lžíce,
  • sůl.

Postup (krok / krokem) …

1) nejdříve si opláchneme a osušíme maso a nakrájíme ho na kostky,

2) potom si oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky,

3) připravíme si vývar, nebo necháme v horké vodě rozpustit kostku “gulášová šťáva” – připravená tekutina nám bude sloužit na podlévání,

4) v kastrolu necháme rozpálit sádlo (lze použít i olej, ale výsledná chuť je trochu jiná), na něm
osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli,



5) přidáme nakrájené maso a po všech stranách ho orestujeme,

6) potom ho poprášíme hladkou moukou a necháme trochu opražit,

7) přidáme mletou sladkou papriku, sůl, drcený kmín, prolisovaný česnek, vše zamícháme a opět trochu osmahneme,

8) potom za stálého míchání postupně podléváme vývarem až je maso “zatopené”,

9) přidáme majoránku a kečup, promícháme a pod pokličkou necháme maso dusit do změknutí,

10) občas zkontrolujeme, zamícháme, případně přilijeme vývar,

11) když je maso měkké, guláš ochutnáme a případně ochutíme,

12) můžeme přidat i dvě lžíce sterilovaného hrášku, který necháme pouze prohřát,

13) na talíři guláš posypeme nahrubo strouhaným sýrem a případně i na nudličky rozkrájenou šunkou.

Podáváme:

Doporučená příloha: je rýže, knedlík či chléb, hodí se zapít pivem … 🙂 .

P o z n á m k a :
Vzhledem k delší době úpravy masa se vyplatí dělat v papiňáku. Papinův hrnec zavíráme v okamžiku, kdy se maso má dusit a odkryjeme po 35 až 40 minutách.

Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit

Další články o JÍDLE:
Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>>





Radek Rýznar

Mám rád moderní technologie pokud pomáhají lidem. Je vhodné k těmto technologiím přistupovat s nadhledem a zůstat pozorní zda jsou k užitku nebo ne. I na webové stránky se můžeme dívat jako na stroj, který provádí určité postupy podle našich možností a zkušeností.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Shares
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien
Share via
Copy link
Powered by Social Snap