Můj Dům | Bydlení jako nadstavba práce



Stavět dům v proluce bylo snem manželské dvojice architektů. Po delším hledání objevili ve starší zástavbě v blízkosti centra Benešova řadový domek na prodej. Místo náročné rekonstrukce starý dům vybourali a vzniklé proluce dali zcela nový obsah.

Zchátralý stav „řadovky“ z minulého století se pro jejich záměr skvěle hodil. „Plánovali jsme malý, maximálně čtyřčlenný ateliér. Mít ho ve vlastním domě je velmi praktické a zároveň je to nejlepší způsob, jak prezentovat naši práci klientům,“ říká architektka Šárka Holišová Šochová.

„Pět minut chůze od náměstí, malá zahrada, která se opticky spojuje s okolím ve velký sad, původní dům ve stavu na zbourání, částečně podsklepený s kamenným sklípkem, víc jsme si ani nemohli přát. Koncept domu se zrodil ještě ten den, kdy jsme si pozemek poprvé prohlédli, a už se nezměnil.“

Původní uliční fasáda kopírovala hranici pozemku a tvořila souvislou linii se sousedními fasádami, dům měl přízemí a podkroví. Novostavba směrem do ulice výškově navazuje na římsy a hřebeny sousedních střech, směrem do zahrady je o patro vyšší. „Uliční fronta stávajících domů má jen jedno společné – každý dům je zcela jiný. Proto jsme se rozhodli prolomit část vstupního průčelí ve prospěch vstupního dvorku,“ vysvětluje architektka.

Dvorek uzavřený vstupní bránou z ocelového plechu je upraven jako atrium a poskytuje zklidněný vstup do domu a příjemné prosvětlení a průhledy z ateliéru. Obytná část nahoře díky tomu získala odstup od ulice a přirozené stínění korunou stromu, který byl v atriu vysazen.

Proluka jako výzva

Prostorový koncept se rafinovaně vypořádává s minimální plochou, kterou bylo možné zastavět. Využívá skutečnost, že pozemek je v podélném směru mírně svažitý, úroveň zahrady leží téměř o polovinu výšky podlaží výše než vstup z ulice. V přízemí se nachází garáž s vjezdem přímo z ulice, vstupní hala, zázemí a společný ateliér manželů s vlastním malým dvorkem na zahradě.



Dispozice druhého podlaží je uspořádána do tvaru písmene L. Zde je umístěna společná obývací část, příjemně prosvětlená rohovým oknem do atria. Kuchyň a jídelna jsou orientovány do zahrady, kam se vychází přes terasu a přes venkovní betonové schodiště. Třetí podlaží má obdélníkový půdorys, nachází se tu ložnice rodičů s šatnou, dětský pokoj a koupelna. Pokoje orientované do zahrady jsou chráněny před hlukem z ulice i jižním sluncem a mají příjemný výhled do zeleně.

Další inspirativní návštěva řadovky: Moderní tečka na konci řady

Konstrukčně byl dům navržený jako vyzdívaný z tvárnic Durisol s železobetonovými stropy. Architekti chtěli využít cihly z původního domu jako nositele autentického ducha. To se podařilo v přízemí u štítových nosných stěn, které nemusí být tepelněizolační. „Od začátku jsme věděli, že když cihly, tak neomítané, s přiznáním nekonečné struktury a všech nedokonalostí,“ komentuje Šárka Holišová Šochová.

V interiéru kladli důraz na přírodní materiály a jejich přirozenou strukturu, na trvanlivost a jednoduchou údržbu. Podlahy jsou z litého terazza nebo pokryty celoplošnými bavlněnými koberci, stěny omítané a z režného cihelného zdiva, schody a nábytek byly vyrobeny na zakázku a mají krásné povrchy z modřínu.

V exteriéru kontrastuje bílá, černá a přírodní materiály – hladká štuková omítka, načerno natírané betonové cihly, černý plech, betonové schody, dřevěná okna, žulové prvky a režné cihly. Nedílnou součástí domu byl návrh zeleně s dominantou vstupního dvorku, dřezovcem trojtrnným, a mohutnými modrými hortenziemi v zadním dvorku.

Zahrada za domem je rozdělena živými ploty z buxusů a trav do tří za sebou řazených částí: okrasné, pobytové a užitkové. Navzdory omezeným možnostem se na parcele v úzké proluce podařilo vybudovat plnohodnotné a navíc originální bydlení.

Text: Jitka Pálková, foto: Tomáš Rasl


Zdroj: peknebydleni.cz – Můj dům





Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


0 Shares
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien
Share via
Copy link
Powered by Social Snap

Tento web pracuje s informacemi, které souvisí s návštěvností těchto stránek ... více informací ...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close