Paprikáč s noky
Paprikáč s noky
Ingredience + postup
Ingredience:
>> pro PAPRIKÁČ …
- hovězí maso … 750 g,
- sádlo … 2 lžíce,
- mletá paprika … 1 lžíce,
- bobkový list,
- celý černý pepř,
- cibule,
- sůl.
>> pro NOKY …
- hrubá mouka … 400 g,
- polohrubá mouka … 100 g,
- vlažné mléko … 220 ml,
- špetka soli … 1 vejce,
- máslo (změklé)… 50 g.

Postup (krok / krokem) …
>> Nejdříve si připravíme PAPRIKÁČ:
1) oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka,
2) v kastrolu rozpálíme sádlo, cibuli na něm orestujeme, přidáme bobkový list a celý pepř,
3) maso nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli,
4) opečeme ho za občasného míchání po všech stranách,
5) osolíme, přidáme mletou papriku, promícháme a dusíme pod pokličkou do změknutí masa,
6) je-li třeba, podlijeme teplou vodou nebo vývarem,
7) můžeme také připravovat v papiňáku,
8) jakmile je maso poloměkké, začneme s přípravou noků.
>> Nyní si připravíme NOKY:
9) ze všech surovin vypracujeme tužší těsto,
10) rozdělíme ho na několik kousků a z každého vyválíme na pomoučeném vále silnější váleček,
11) ten rozkrájíme nožem na noky,
12) noky shrneme z válu do vroucí osolené vody, lehce promícháme a od chvíle, kdy začne voda znovu vřít, vaříme asi 15 minut,
13) poté jeden nok překrojíme a ochutnáme,
14) hotové noky slijeme a ihned promícháme do paprikáše.
Noky v paprikáč necháme prohřát.
Podáváme:
Doporučená příloha: podáváme s lehkým přílohovým zelím.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |