Paprikáč z králičího masa
Paprikáč z králičího masa
Ingredience + postup
Ingredience:
- králičí maso bez kostí … 800 g,
- olej … 6 lžiček,
- cibule … 200 g,
- mletá sladká paprika … 10 g,
- zakysaná smetana … 1 kelímek,
- hovězí vývar (nebo vývar z bujónu),
- hladká mouka … 1-2 lžice.

Postup (krok / krokem) …
1) maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na větší kostky,
2) v kastrolu rozehřejeme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova,
3) potom přidáme nakrájené maso, opečeme krátce po všech stranách a osolíme,
4) orestované maso zaprášíme paprikou, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou do změknutí,
5) občas zamícháme a podlijeme vývarem,
6) když je maso měkké, vmícháme postupně zakysanou smetanu a necháme asi 4-5 minut provařit,
7) chceme-li mít hustou (a vydatnou) omáčku, vmícháme do smetany jednu či dvě rovné polévkové lžíce hladké mouky a necháme provařit asi 5-8 minut.
Podáváme:
Doporučená příloha: podáváme s bramborem, rýží, bramborovým knedlíkem či tmavým chlebem.
Rada:
Pro ty, kteří nechovají králíky doma: Občas se v mrazicím boxu objeví tzv. filé z králičích hřbetů. A když jsou cenově zvýhodněné, je to právě maso vhodné pro tuto úpravu. Stačí ho jen rozmrazit a nakrájet.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |