Slovenský guláš z dvojího masa
Slovenský guláš z dvojího masa
Ingredience + postup
Ingredience:
- hovězí maso (zadní, kližka) … 300 g,
- vepřová plecka … 300 g,
- tuk … 60 g,
- cibule … 300 – 400 g,
- zelená paprika … 1 ks,
- rajčata … 2 ks,
- hladká mouka … 2 lžíce,
- česnek … 2 stroužky,
- mletý kmín … 1/2 lžičky,
- sladká mletá paprika … 1 vrchovatá lžička,
- kečup … 2 lžičky,
- vývar z kostky bujónu,
- pepř,
- sůl.

Postup (krok / krokem) …
1) hovězí i vepřové maso pokrájíme na větší kostky,
2) oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka,
3) očistíme si česnek, zelenou papriku (nakrájíme ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka,
4) v kastrolu (nebo v papiňáku) rozpálíme tuk (olej, sádlo),
5) osmažíme na něm cibuli, přidáme hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách,
6) zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a také osmažíme, mícháme,
7) když je vepřové maso téměř měkké, rozprášíme na ně hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme osmahnout,
8) pokud se nám maso přichytává, přidáme malinko vývaru a stále mícháme,
9) přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl,
10) po troškách podléváme vývarem, až dosáhneme potřebného množství tekutiny, stále mícháme,
11) necháme chvíli provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a rajčata,
12) vaříme-li v papiňáku, v této chvíli ho uzavřeme a necháme asi 30 minut vařit,
13) jinak dusíme na mírném ohni až je maso měkké.
Do hotového guláše můžeme přidat asi 4 lžíce zakysané smetany.
Podáváme:
Doporučená příloha: podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |