fbpx


Ukrutný guláš – nutné pivo



Ukrutný guláš – nutné pivo

Ingredience + postup

Ingredience:

  • hovězí kližka … 500 g,
  • párky … 2 nožičky,
  • větší cibule … 2 ks,
  • česnek … 3-4 ks,
  • sterilovaného leča … 1 malá sklinka,
  • hladká mouka … 1 lžíce.
  • zakysaná smetana … 2 dl,
  • majoránka,
  • nastrouhaný tvrdý sýr,
  • naťová cibulka,
  • sůl,
  • mletý pepř,
  • olej,
  • chilli.

Postup (krok / krokem) …

1) omyjeme hovězí maso a nakrájíme si jej na kostky,

2) oloupeme cibuli a také ji nakrájíme na kostičky,

3) v papiňáku rozpálíme olej, na něm zpěníme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme
maso nakrájené na kostky a krátce osmahneme, aby se zatáhlo,

4) podlijeme jej horkou vodou nebo ještě lépe horkým masovým vývarem (množství podle velikosti papiňáku) a papiňák uzavřeme,



5) dusíme 25 minut, poté papiňák otevřeme, přidáme nakrájenou uzeninu, vše zalijeme lečem, osolíme, opepříme, přidáme chilli, rozetřený česnek a majoránku a chvíli společně povaříme,

6) občas zamícháme,

7) jakmile všechny suroviny změknou, zahustíme zakysanou smetanou,

8) pokus se nám zdá guláš řídký, můžeme jej ještě poprášit trochou mouky,

9) místo smetany lze guláš také zahustit nastrouhaným tvrdším chlebem.

Podáváme:

Doporučená příloha: podáváme s chlebem, pečivem či těstovinami.

A s nezbytnou sklenicí oroseného piva … 🙂

P o z n á m k a :
Guláš vaříme pokud možno v papiňáku – pokud jej nemáte, je nutné si popsaný postup přizpůsobit tj. zejména prodloužit dobu dušení masa. Ještě než začneme s jeho přípravou, zásobíme se dostatečným množstvím piva. Guláš má jméno ukrutný proto, že po něm následuje ukrutná žízeň.

Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit

Další články o JÍDLE:
Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>>





Radek Rýznar

Mám rád moderní technologie pokud pomáhají lidem. Je vhodné k těmto technologiím přistupovat s nadhledem a zůstat pozorní zda jsou k užitku nebo ne. I na webové stránky se můžeme dívat jako na stroj, který provádí určité postupy podle našich možností a zkušeností.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Shares
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien
Share via
Copy link
Powered by Social Snap