Vepřové ragú z mletého masa
Vepřové ragú z mletého masa (guláš)
Ingredience + postup
Ingredience:
- mletá plec … 500 g,
- mrkev … 1 ks,
- petržel … 1 ks,
- kousek celeru,
- malá konzerva hrášku … 1 ks,
- citrony,
- sůl,
- pepř,
- hladká mouka,
- posekané petrželky … 2 lžíce,
- mléko nebo smetana,
- vejce … 1ks,
- žloutek … 1 ks,
- cibule … 1 ks,
- worcesterská omáčka,
- bílé víno … 100 ml,
- olej na smažení,
- sůl.

Postup (krok / krokem) …
1) do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 200 ml mléka, pepř popřípadě ještě jiné koření
podle chuti, petrželku a hladkou mouku podle potřeby,
2) promícháme a necháme chvilku v ledničce odpočinout,
3) pak děláme malé kuličky a smažíme na oleji dozlatova,
4) na pánev dáme rozpustit asi 2 lžíce másla, na něj dáme nakrájenou mrkev, petržel, cibuli,
celer necháme orestovat, až je zelenina měkká,
5) přidáme šťávu z jednoho citronu a zamícháme,
6) do toho dáme 1 lžíci hladké mouky, zalijeme mlékem nebo smetanou, ve kterém jsme rozšlehali žloutek, přidáme asi 6 slabých plátků citronu, kůru z jednoho citronu, víno a necháme chvilku povařit,
7) posolíme a kdo chce, dochutí si worcesterskou omáčkou.
Podáváme:
Doporučená příloha: podáváme s rýží.
Autor receptu: Pavel Bláha, kuchař
Zdroj: GULÁŠE – Soubor gulášových specialit
Další články o JÍDLE: Seznam všech článků o jídle najdeme zde…>> |